BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

PENAMATNYA BELUM KITA HABISKAN..

Tuesday, July 06, 2010

Salam semua bertemu lagi dalam blog saya dan terima kasih kepada yang sudi membaca post saya pada kali ini. Tajuk ini saya terfikir tatkala bersms dengan sahabat saya. Sahabat saya memberitahu kesukaran yang dialami dalam mengikuti pelajaran kursus yang diminatinya. Alhamdulillah, sahabat saya masih mengekalkan kecemerlangan yang dibuktikan menerusi pencapaian dalam setiap peperiksaan yang dimiliki dan masih kekal dalam kelompok CGPA dan GPA 3 ke atas.Syukurlah kepada tuhan kerana kecemerlangan itu masih di dalam tangan kita walaupun kita menghadapi kesukaran sepanjang menempuh kursus yang kita minati. Bagi saya sifirnya mudah, kalau kita tak diuji maka kita tak dapat mengenali potensi diri dan bila kita tahu susah senang ketika menghadapi kesukaran itu maka senang untuk kita hadapi kesukaran itu kelak. Susah mahu berjumpa seseorang yang berjaya tanpa menghadapi halangan kerana rata-rata kejayaan yang kita dapat kini merupakan set kepada permasalahan yang timbul. Percubaan kepada kegagalan pasti membuahkan kejayaan.


Selain itu, jangan sesekali mentafsirkan diri kita sudah kalah dan kita tidak menepati piawaian kepada apa yang kita lakukan kerana kejayaan seseorang itu tidak hanya terletak kepada keputusan peperiksaan atau sebagainya di dalam dewan kuliah kerana hanya kita yang meletakkan kualiti kepada diri kita. Kalau kita yakin kita tidak berjaya maka semestinya kita tidak berjaya. Tetapi jika kita yakin kita berjaya, kita akan berusaha sehabis baik bagi membuktikan kejayaan itu milik kita.


Apabila kita mengambil sesuatu keputusan dan sebagai contoh kursus yang telah kita ambil maka secara rohaniahnya dan mentalnya kita sudah bersedia menerima segala cabaran dan kesukaran sepanjang kita mengikuti kursus tersebut. Kerana saya percaya ketika kita membuat pemilihan kursus yang bakal kita ambil kita tidak hanya membuat berdasarkan satu faktor sahaja kerana banyak faktor yang diambil kira seperti peluang pekerjaan, potensi diri, minat dan lain-lain.


Sudah sampai masa kah kita menyerah kalah? Semestinya tidak! Jika kita dapat membuat perumpamaan samalah seperti orang yang sedang berlari. Garisan penamatnya belum kita temui dan tidak wajar kita menyerah kalah tetapi tidak dinafikan ramai yang rebah di persimpangan tetapi mahukah kita menjadi sebahagian daripada mereka yang mudah tewas kepada halangan yang baru mereka tempuh? Cubalah selagi kita terdaya kerana Allah telah berfirman tiada satu pun ujian yang ditimpakan ke atas hamba-Nya melainkan hamba-Nya berupaya terhadap ujian itu. Allah tidak membebankan kita dengan sesuatu yang tidak kita tertanggung.


Wahai sahabat, renunglah kembali kepada tujuan dan misi kita sekarang. Kerana jika tidak jelas misi dan tujuan itu sekarang maka kejayaan masih kabur. Ingatlah jika kita mahu mengalah sebenarnya penamatnya belum kita habiskan. Habiskan lah penamat itu kerana kemanisan pasti terserlah dalam kejayaan yang bakal kita tempuh.. sehingga bertemu lagi dalam post yang akan datang.. salam 1 malaysia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...