BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

MIND YOUR WORDS..!

Sunday, August 29, 2010

Assalamualaikum dan semoga sihat hendaknya. Minggu ini saya ada masa yang agak terluang memandangkan Test 1 untuk kesemua subjek telah pun selesai sebelum kami semua cuti berhari raya. Sebelum kita melalut tak tentu pasal ingin saya bawa anda semua berfikir bahawa puasa bukan sahaja mengawal nafsu makan dan minum tetapi kesemuanya kerana Islam itu sendiri adalah cara hidup yang unggul. Banyak sebenarnya permasalahan yang timbul dek kerana percakapan dan sebab itu juga post saya pada kali ini adalah “Mind Your Words!” pendek kata kita bertanggungjawab dengan apa yang kita perkatakan.

Saya sebenarnya ada pengalaman berhadapan dengan orang yang langsung tidak beradab ketika bercakap bahkan langsung tidak mempedulikan apa yang berlaku kepada orang yang menjadi mangsa ‘percakapannya’. Saya tidak boleh menyalahkan dirinya seratus peratus kerana apa yang dapat saya perhatikan dia seakan berbangga dengan setiap patah pertuturannya. Timbul isunya sekarang kenapa dia berbangga? Satu teori yang mudah iaitu dia disanjung dan dipuji atas dedekansi moralnya itu. Yalah, tak ramai yang ada kebolehan ‘berkata-kata’ sepertinya.

Betulkan saya jika saya silap, kita tidak digalakkan untuk bercakap perkara yang sia-sia malah lebih baik kita berdiam diri daripada mendapat dosa atas ucapan sia-sia kita. Begitulah lumrah kehidupan Melayu yang mana salah selalu disalah ertikan sebagai betul dan sebaliknya. Ketika berhadapan dengan manusia seperti ini adakalanya diamnya kita merupakan satu penyelesaian yang terbaik! Orang seperti ini semakin menjadi-jadi jika kita melayan setiap apa yang dia katakan. Diam dapat menghentikan mereka dari terus berkata-kata. Jika itu tidak berkesan apa kata jangan ambil pusing setiap perkataan yang keluar daripada bibirnya kerana risau-risau perbalahan turut sama mengundang datang.

Moga-moga apa yang dikongsikan di atas dapat kita praktikkan dalam kehidupan seharian. Kepada yang makan cili kemudian terasa pedas apa kata anda muhasabah diri, cuba merasakan anda berda di tempat insan yang selalu anda kenakan itu kemudian cari the best solution to ensure you can get rid of that bad attitude. InsyaAllah, dimana ada kemahuan disitu ada jalan. Seperti biasa jika ada apa-apa yang hendak dikongsikan bersama apa kata ringan-ringan kan tangan anda dan layangkan emel anda ke azringenius@yahoo.com. Semoga bertemu lagi dalam post-post yang akan datang. Assalamualaikum..

KEMERIAHAN RAMADAN :)

Tuesday, August 24, 2010

Assalamualaikum lama sungguh rasanya azrin tak update isi @ content pada blog azrin ni. Bukan malas nak tulis tapi tak ada masa nak update sebab kehidupan sebagai seorang mahasiswa bukan sahaja tanggungjawab terhadap diri tetapi turut kepada sahabat, pensyarah, persatuan, fakulti, university dan selainnya. Umum mengetahui skop tanggungjawab terhadap individu dan perkara yang saya sebutkan tadi merupakan skop yang sangat berbeza daripada satu sama yang lain. Baiklah, kita hanya merancang tetapi Allah yang menentukan. Sebenarnya, banyak perkara yang azrin nak tulis kat celoteh azrin kali ini tetapi nampaknya hilang begitu sahaja tersembunyi dibenak fikiran. Saya pernah terbaca di dalam satu artikel di sebuah majalah. Sebenarnya, ilmu itu adalah apa yang kita lupa. Saya biarkan supaya para pembaca blog sekalian dapat memikirkannya sebaik-baiknya.

Sedar tak sedar Ramadan 1431H menjengah sekali lagi. Bersyukurlah kerana kita masih berkesempatan berada dalam bulan yang penuh barakah ini. Seperti apa yang kita sedia maklum takrifan puasa itu bukan seperti mana yang kita definisikan semasa kita masih kecil iaitu hanya menahan lapar dan dahaga tetapi lebih daripada itu. Menjaga tingkah laku, memperbanyakkan ibadah sunat kepada Allah, bertadarus dan seterusnya merupakan ibadah yang Allah sangat mengharapkan hambanya mengambil kesempatan kerana ibadah di bulan puasa ini ganjaran diberikan berlipat kali ganda.
Sudah dua tahun saya meraikan Ramadan di bumi ilmu UTM ini. Suasana Ramadan disini memang tidak dapat dinafikan sangat berbeza dengan suasana Ramadan di MRSM dahulu. Bezanya ketika di peringkat sekolah menengah makan berbuka sudah disediakan oleh pihak sekolah dan kami hanya keluar ke bazaar untuk menambah menu juadah berbuka kami tetapi di UTM juadah apa yang dibeli kami itulah merupakan juadah berbuka kami. Jika mewah makanan yang kami beli maka mewahlah kami ketika menjamu juadah ketika berbuka nanti. Nafsu di bulan Ramadan ini usah dilayan sangat silap-silap membazir sahabat syaitan pula kita.

Utamakan kesederhanaan dibulan Ramadan ini. Allah sukakan hambanya yang bersederhana dalam setiap keadaan kelak kita disayangi oleh Allah dan para rasul-Nya. Semoga Ramadan kita pada kali ini lebih baik daripada Ramadan-ramadan yang sebelumnya. Jagalah pemakanan kita pastikan seimbang kerana kita sudah berpuasa di sebelah harinya maka wajar perut kita dilayan dengan makanan yang berkhasiat. Sebelum menunaikan solat terawih pastikan kita ala kadar sahaja ketika menjamu juadah berbuka kerana kita tak mahu bermalasan ketika beribadah kepada-Nya. Percaturannya senang sahaja, jika kita berpuasa dengan sebenarnya maka pahala puasa itu InsyaAllah pasti ke tabung pahala kita. Jangan penat berpuasa sahaja tapi tiada ganjaran dan pahala di sisi-Nya. Moga-moga ibadah puasa kita sepanjang Ramadan 1431H ini diterima oleh-Nya. Semoga kita bersua lagi dalam keluaran saya yang akan datang. Jika ada sebarang permasalahan yang timbul dan anda ingin kongsikannya bersama saya jangan lupa emelkan ke azringenius@yahoo.com mana tahu campur tangan saya melalui buah fikiran yang dilontarkan dapat meringankan beban maslah anda.. Salam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...