BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

STAY FOCUSED!

Monday, September 20, 2010

Dalam usaha kita melayari kehidupan sebagai pelajar universiti tidak dinafikan kejayaan merupakan focus utama kita sepanjang berada di IPTA/IPTS. Tetapi sedarkah kita bahawa landasan kita kearah kejayaan semakin memesong daripada tujuan sebenar kita?sebenarnya, kejayaan yang dicari dan dinanti-nati kita selama ini langsung tidak disulami usaha yang berterusan.Bercerita daripada pengalaman, saya melihat ramai rakan-rakan saya kerap leka dengan permainan dunia masa kini. Tatkala pensyarah melemparkan cebisan ilmu di hadapan ada segelintir rakan-rakan yang sibuk ‘berutus’ surat dengan sahabat mereka yang lain (tidak berada di dalam kuliah) dan yang paling hebat ringtone telefon tidak dimatikan. Luar biasa hebat rakan-rakan kita yang berada di universiti ini. Sesekali mata turut mengerling tanda menegur ketidaksopanan yang berlaku tetapi bukan dibalas dengan senyuman tersimpu malu malah hilaian tawa sebagai peganti.


Bukan sekadar berutus surat malah ada yang lebih canggih menggunakan ‘perkhidmatan’ wi-fi yang disediakan pihak universiti sekali sekala menjengah laman sesawang sosial seperti facebook , twitter dan sebagainya. Bukan apa, mengantuk mendengar kuliah pensyarah dan pelbagai alasan lain diberikan bagi menghalalkan apa sahaja yang dilakukan. Ingat ya, matlamat tidak pernah menghalalkan cara.


Kesalahan yang dinyatakan di atas bukan untuk menghina atau memperli sebahagian sahabat saya tetapi tidak lain dan tidak bukan hanya untuk mendamba pengajaran daripada kesilapan yang telah kita lakukan. Itulah memang sukar untuk memperoleh fokus ketika kita melakukan sesuatu. Nak nak lagi dalam bidang ilmu ini. Jika kita mengantuk ketika mendengar kuliah yang diberikan oleh pensyarah pastikan kita mencari jalan penyelesaian bagi memastikan tumpuan kita tidak terganggu. Umum mengetahui, tidak banyak soalan yang ditanya dalam peperiksaan terdapat dalam buku yang boleh kita ulangkaji tetapi kuliah pensyarah itu yang banyak disoal dalam peperiksaan itu nanti. Ulangkaji terhadap kuliah yang diberikan oleh pensyarah itu bukan boleh dirujuk melalui buku yang kita beli tetapi nota yang kita tulis melalui pemahaman kita. Pemahaman yang kita zahirkan dalam nota itu berpunca daripada tumpuan kita 100% di dalam kelas.


Menarik bukan jalinan yang terdapat dalam konteks pemahaman dan tumpuan yang diberikan kita di dalam kelas? Belajar di universiti ini perlu bijak. Bijak dalam mengurus masa. Bijakkah kita kalau mengulangkaji buku setebal mungkin demi meraih kefahaman dalam jangka masa sejam dua kuliah? Di sinilah dapat kita saksikan peranan tumpuan itu tadi.


Kesimpulannya, belajarlah mencintai tumpuan yang bakal mengubah kehidupan kita kelak. Ingatlah STAY FOCUSED! Dalam melakukan apa sahaja pekerjaan yang bakal atau sedang kita lakukan. Pasti hidayah dan taufik-Nya berbekas dalam hati kita. Fahamilah bahawa hidup kita di dunia ini merupakan perantaraan kita melangkah kealam yang abadi, akhirat. Beribadatlah seyakin dan sekhusyuk mungkin moga kita sentiasa berada dalam pelukan rahmat-Nya. Semoga kita berjumpa lagi dalam keluaran yang akan datang.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...