BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

ORDER, ORDER... CHEESE TART!

Thursday, December 08, 2011

KECEMERLANGAN SEMAKIN MALAP...

Wednesday, May 11, 2011

Tak sampai beberapa minit entri pertama dikeluarkan pada bulan ini, muncul pula entri yang kedua ini. Bukan apa, entri kali ini sebagai kesinambungan kepada apa yang ditulis dalam Majalah Solusi(maaf tidak ingat keluaran apa dan siapa penulisnya) dan apa yang ditonton semalam di NatGeo astro channel 553 yang bertajuk Tsunami Japan : How It Happened. Memang penulis menunggu saat-saat keluarnya dokumentari seperti ini setelah bencana itu melanda negara matahari terbit itu kerana dokumentari seperti ini akan menceritakan bagaimana tsunami melanda pada ketika itu dan apa kesannya terhadap masyarakat setempat Jepun.

SALAH FAHAM HARUS DISELESAIKAN...

Assalamualaikum dan selamat pagi semua... Harap semua sihat hendaknya. ya sekarang penulis sedang bercuti yang akan dipanjangkan selama 4 bulan. Otak sekarang sedang berfikir-fikir sama ada mahu dudk rumah sahaja atau bekerja. Duduk rmah boleh bantu emak dan kalau kerja boleh bantu mak jugak dengan bagi sedikit duit gaji yang diperoleh nanti (bagus, sudah ada n iat baik di situ hehhehe masuk bakul angkat sendiri). Kalau dudk rumah boleh gemuk kan? sebab makan tidor, makan tidor :). Kalau kerja boleh timba pengalaman. Ehm, kerjalah kan it sounds better. Well, tajuk entri kali ni memang sentiasa berkait dengan kehidupan kita sehari-harian.

LIRIK KISAH HATI ALYAH

Tuesday, April 26, 2011

Hatiku... Hatimu...
Menjalin satu cinta, ku rasa hadirmu... Meyempurnakan aku...
Tapi... Cinta bukan milik kita, semua harus berakhir...
Cinta kau dan aku takkan mungkin bersatu, untuk saat ini, di dunia ini...
Mungkin kita bersama nanti di atas sana biar ku setia, menjaga cinta mu selamanya... ooo oooh..

TIDAK DAPAT MENGUPDATE DENGAN POST TERBARU...

Sunday, April 10, 2011

Sepanjang semester kali ini memang susah mahu melihat dan merasai weekends. kebayakkan weekendas yang datang bertandang aku layan seperti weekdays boleh dikatakan menjelang tahun akhir makin hilang saat manis seperti tahun-tahun yang sudah. Ialah kalau mahu berjaya memang kena banyak berkorban! Dikesempatan ini, penulis ingin sangat memohon maaf kepada pembaca blog ini (kalau ada) kerana untuk minggu-minggu yang akan datang penulis tidak boleh post entry2 untuk tatapan bersama sekerap bulan lalu.

JAWAPAN TERHADAP ISU NORANIZA IDRIS MENGHADIRI "MISS PAHANG"

Friday, April 08, 2011

Tatkala ini mesti ramai sudah menonton video miss pahang yang sudah kecoh di lelaman YOUTUBE dan pada sesape yang belum menontonnya lagi anda boleh ke ohbulan.com!

SETIAP APA YANG DIKATANYA MEMBERI SEMANGAT...

Thursday, April 07, 2011

Memang kehidupan tidak sentiasa memastikan kita lena dan asyik dengan godaannya kerana setiap satu yang kita lalui pasti dicorak dengan permainan ujian. Oleh sebab itu, usah pelik tatkala diri ditimpa ujian dan ingat ujian tidaklah sentiasa membawa erti yang negatif kerana dalam postif itu tersirat juga dugaannya. Hmm, sungguh perjalanan semester kali ini yang menjanjikan 14 minggu bahkan seperti semester2 lepas sentiasa tidak kita sedar betapa masa itu cepat meninggalkan kita. Dalam 14 minggu ini kita sentiasa diuji dengan soalan2 kuiz, ujian, tugasan dan tidak lama lagi peperiksaan akhir.

PERKAITANNYA TERSIRAT...

Tuesday, April 05, 2011

Tatkala penulis menyelesaikan beberapa masalah berkaitan Real Analisis dan Modern Algebra yang ada berkaitan dengan menentusahkan sesuatu teorem penulis berminat untuk berkongsi entry kali ini dengan pengikut setia blog penulis (adake?). Sebenarnya dalam kehidupan kita di alam ilmu di universiti ini memang semakin banyak yang kita pelajari semakin kerdil kita rasa (itu pun kalau perasanlah). Ini kerana berbanding suatu masa dahulu pembelajaran kita diukur melalui kuantiti ialah sebanyak beberapa subjek kekadang sehingga 10 kesemuanya dalam satu tahun berbanding kini yang mana pembelajaran kita lebih mengkhusus sebagai contoh jika seseorang mengambil matematik sepanjang tempoh tiga tahun keberadaannya di universiti subjek terasnya adalah matematik.

Siti Nurhaliza ABPBH 2010 persembahan penutup

Monday, April 04, 2011



I Love each and every part about her... (her talent of course)
u guys just mention her name sure i'll love to hear :D
so please say "I LOVE SITI!!!"
credit to Atos!!!

TENANG BILA MASALAH DIRUJUK KEPADANYA...

Sunday, April 03, 2011

Assalamualaikum dan salam satu malaysia kepada semua yang sudi membaca blog ini. Dah seharian tak menulis, bukan apa penulis baru sahaja diserang penyakit gastrik yang barangkali sudah lapan bulan menyepi. Ialah sakit2 juga, tetapi hidup ini tidak boleh mengeluh berpanjangan kerana sudah dijanjikan oleh Dia di atas bahawa setiap kejadian pasti ada hikmahnya. Kita sebagai hamba harus sentiasa bersyukur dalam setiap satu perkara yang telah ditakdirkan kepada kita.

HARUS TAHU DAN SELIDIK KEPENTINGAN, KEPERLUAN!

Thursday, March 31, 2011

Saat penulis terburu-buru masuk ke dalam tandas bagi melepaskan hajat kecil, penulis tidak sempat memeriksa keadaan tandas tersebut sama ada masih berfungsi paipnya atau ada airkah ntuk menyucikan bahagian tertentu nanti. Kerana memang kebiasaannya itulah perkara pertama yang akan diperiksa. Selesai menyudahkan hajat kecil, dada berdegup kencang dan peluh jantan mula membasahi dahi. Tekan punya tekan (pili, air keluar itu sedikit moden cara pembukaannya) air tidak juga keluar. Kepala ligat memikirkan cara bagaimana hendak ke tandas sebelah.

KEDAMAIAN & KETENANGAN ITU YANG KITA CARI...

Semalam penulis berkesempatan meluangkan masa selepas hampir 2 bulan tidak menonton wayang gambar di U-Mall MBO. Hari Rabu penulis mempunyai masa kerana pada sebelah petang kebiasaannya tidak mempunyai kuliah melainkan kelas kokurikulum dan Alhamdulillah kelas tersebut berjaya penulis sudahkan 2 sem berturutan lepas :D. Nashkah hollywood yang tealh ditonton semalam bertajuk World Invasion : Battle of Los Angeles

LAGI MENGHINA RASULULLAH!

Wednesday, March 30, 2011

Sedih tatkala mengunjungi laman sosial facebook sebentar tadi. Kesal kerana ada yang masih cetek mengetahui dan faham tentang Islam. Pengetahuan yang sedikit itu terus membuat insan, Jasmine Slalu Sepi melalui akaun FB beliau mengutuk dan menghina Rasulullah. Umat Islam yang lain usah ambil pusing dengan insan seperti ini kerana jelas perbuatan beliau ini boleh dikategorikan sebagai giler glamour. We have to stay relax and let people who have right to punish her. Allahuakbar3x!


BIASISWA BAGI LEPASAN SPM 2010

Tuesday, March 29, 2011

Beruntung pelajar sekarang. Segala masalah kewangan usah difikirkan kerana terdapat banyak sumber bagi menyelesaikan masalah ini. Dripada PTPTN hingga ke biasiswa itu belum lagi dikira pinjaman MARA dan lain-lain institusi swasta mahupun kerajaan.Jemput semua pelajar yang lulus cemerlang dalam SPM 2010 yang lalu untuk mencuba nasib sama2 mengisi borang biasiswa bagi Program Penajaan Pendidikan Petronas. Okaylah, apa kata klik link dibawah bagi mengetahui dengan lebih lanjut lagi! Terima kasih...! Semoga berjaya...

http://spmonline.petronas.com.my/

p/s : Masih setia bersama MARA, tqvm MARA

HEBAT SUNGGUH PERSEMBAHAN BELIAU...

Hebat sangat hebat! Bukan dengan melakukan persembahan artistik di atas pentas sahaja dikira hebat bahkan hebat dalam bidang masing-masing pon boleh dikatakan hebat! Hebat merupakan subjektif kerana setiap individu mendefinisikan hebat mengikut tahap kefahaman mereka. Selagi bukan digelar terjemahan yang saintifik, ikut sahajalah rasa hati dalam mendefinisikan sesuatu :D.

BELAJAR KENA FAHAM...

Monday, March 28, 2011

Ketika tangan menaip satu demi satu huruf entry kali ini, penulis sudah selesai menjawab test 2 Modern Algebra. Alhamdulillah segalanya berjalan lancar tetapi seperti biasa terkilan datang bertandang bukan apa, cuma sedikit kesilapan pada beberapa soalan. Al maklumlah sebagai pelajar tidak boleh lari daripada melakukan kesilapan. Berkait dengan tajuk entry kali ini, rata2 saya rasa bersetuju dengan ayat tersebut. Memang, sebagai seorang mahasiswa apatah lagi pelajar kefahaman akan sesuatu subjek amat perlu bukan sahaja penting ketika menjawab soalan yang hanya soalan tetapi dapat diaplikasikan dalam kehidupan yang sebenar.

NAK BERJAYA KENA ADA COMMITMENT...!


Bekerja dalam kumpulan seseorang kena ingat skop tugas masing-masing walaupun seakan kerja kumpulan itu tidak kelihatan untuk disiapkan dalam suatu tempoh masa yang ditetapkan tapi kita mesti ingat tanggungjawab kita. Satu budaya berkumpulan yang harus ada pada diri setiap ahli kumpulan adalah saling ingat mengingati.


Kekadang diri ini pelik bertambah hairan kerana diri ini jikalau ada kerja kumpulan (berbanding kerja individu) susah mahu lupa mungkin kerana kapasiti kerja kumpulan ini berskala besar. Tetapi manusia memang acapkali lupa akan tugas sendiri manakan bisa lupa kerja sendiri boleh mengingatkan orang lain akan kerja yang lain?

TWEET KU DI REPLY OLEH SITI NURHALIZA!!!

Sunday, March 27, 2011

Dah lama sebenarnya aku tweet datuk siti nurhaliza melalui akaun rasminya @siti_nur11akhirnya dia balas jugak aku punya tweet :D aku tny dia knp lama tak update fb n dia balas :D waw sayang DCT!!! Pada yang lain mungkin dorg tak pelik tapi Siti Nurhaliza tu sebab dah minat sangat kan :D

IRMA HASMIE KE UTM, JB!!!

kepada semua kawan2 please jgn mention UTM Skudai pihak pengurusan UTM kan dah tak mau dikenali dgn Skudai tu ha kan dah cakap awal2 tak ade Skudai tu ha dalam peta (actually ade, tapi bkan seperti yang korang faham) so pihak pentadbiran nak kita sebut UTM JB barulah senang orang nak tahu location UTM Main Campus senang orang nak ingat! oklah tak mau cakap banyak ni ha gambar dr twitter oficial irma hasmie with her fan kat boot MyTV3 di tapak konvo semalam kalau tak silap :) enjoy k tgk!!! (klik "READ MORE" kalo nak tgk gambar!!!)

TERUJANYA ARTIS DATANG!!!

Alkisah malam kejadian ini berlaku masa hari jumaat. sebab boring giler dok bilik je since Jumaat petang aku memang tak ade kelas. So, apa lagi dah tibe tyme2 konvo ni aku ajak lah kawan aku, Adam pergi ke Pesta Konvokesyen 46 tapi kali ni dorg tak uar-uarkan sebagai pesta konvo dah kalau tak silap Karnival Inovasi sebab tahun ni kan PM kita isytiharkan tahun ini sebagai tahun inovasi dan sebab itu jugalah aku rasa UTM menyambut seruan itu nak-nak lagi memang selari dengan motto UTM menjana minda kreatif dan inovatif. Motif sangat!!! haha (read more okey kalo nak tgk gambar black huhu)

OWH, DINNER YANG HAVOC!!!

Saturday, March 26, 2011


ASSALAMUALAIKUM WBT...
dengar kata nak dekat habis sem ni, makin banyak dinner nak kena attend. Aku tak tipu sebab 10th April kena attend satu lagi dinner yang boleh dikatakan penting lah jugak, dinner jabatan Matematik UTM Skudai. Dinner ni leh dikatakan sebagai satu najlis untuk meraikan abang-abang senior dan kakak-kakak senior. Rasa macam tak mau pergi tapi ade kawan cakap, nanti tahun depan adek2 tahun 2 pulak organize event untuk kita

So daripada tak mahu or malas nak pergi, so bila dikenang balik cakap kawan aku tu betol jugak kan? so pergi jelah. Biar aku habiskan duit aku untuk pergi dinner macam ni. (cewah perli tu haha). By the way, pada 19th March yang lalu aku dengan semangatnya telah berjaya menghadiri dinner fakulti PHYMISTIC GATHERING NIGHT 2011 (PHYSGAN 11). so, gambar2 yang bakal di share merupakan gambar pada malam tu...

Boleh dikatakan ramai yang terkejut tgk aku pakai baju macam tu malam tersebut. Yelah, aku sendiri tak percaya aku leh pakai mcm tu. Cardigan tu weh. Pas tu adelah kawan aku komen (right after upload gambar ke FB) cakap aku dah berubah. Macam sengal lah jugak aku baca komen2 dorang mahu terketawa besar aku tengok huhu. BTW, kakak aku cakap aku kelihatan kurus sedikit. korang mampu?! hahahha. 
Gitu lepas kena puji terus nak bagi tips nak kurus, boleh?!
makan dalam kuantiti yang sedikit dan yang paling penting makan masa lapar dan berhenti sebelum kenyang harap korang enjoy tengok gambar2 terbaru aku huahau
gambar kat atas ni adalah Izzah dan jangan fikir bukan2 pakwe dier gambar aku kat bawah ni ha :) muizz
ha inilah muiz, a.k.a senior kat maktab dulu... hahaha akhirnya kira kamcing lah ngan dier huhu love dis pic sbb kaler putih oren sgt masuk!
 bersama kak syaza :) ceria jer kak syaza!!! :D
actually, dua2 my course mate. the one in violet is Khud :) MC formal malam itu. dan yang the blue one is Qushairi or Ery. i suka cara dier pose sgt mesra ngan kamera, SESUATU SGT! Hahah

thanks to ahli meja pada malam itu :D tahniah kita menang hadiah Meja Terbaik mungkin sebab kita dress vogue gitu!!! hahaha

inilah Presiden Fakulti aku Azani namanya. tak tahu kenapa setiap kali amek gambar dengan dier aku akan choose gambar tersebut sebagai gambar terbaik ekekekkeek


abang ini, che man namanya! baik sgt n i already congratulated him coz he finally end his MASTER dah viva dah taniah che man!!!

 terima kasih yang tak terhingga kepada yang memilih saya sebagai "Mahasiswa Tahun 2 Yang berpotensi" gonna work very hard :D

motif ambil gambar sama sebab matching gler2 taw! thanks adnin coz being sporting on that glam night!

saje jadi gedik malam tu, btw he is Yazre :D

last but not least, me myself! hahahah kurus ke?! gambar diambil sebelum ke tempat dinner. credit to mr dayad coz make me turn someone else that i myself admired most! :D

untuk gambar seterusnya boleh tgk album di FB yer...
link : https://www.facebook.com/album.php?id=1262670996&aid=2083010

P/s : pening kepala nak paki baju apa dinner jabatan Mathematics nanti... hahhaha. bersahaja sudah!

GAMBAR PERKAHWINAN KRIS DAYANTI DAN SUAMI


GAMBAR KENANG-KENANGAN DATUK SITI DAN KD :D

DATUK SITI, BCT AND ASYRAF SINCLAIR, CANTIK!!! except for asyraf hahah


DATUK SITI N ROSA, SUKA BEBENOR KETAWA HUAHA
DATUK SITI NGAN KAK IPARNYA, ROZE :D TAPI TAK KENAL LAH SEORANG LAGI TUH
HARITU TYME DATUK SITI N DATUK SERI KHALID KAHWEN, KD NYANYI TAPI SKRG NI DCT KENA BALAS BALIK LAH, TAK GITU?!
BOLEH DIKATAKAN TREND, PENGANTIN MENYANYI DALAM MAJLIS SENDIRI. TAK KISAHLAH SI KD NI KAN PENYANYI JUGAK TAK GITU?!



"SAYA BI SAYA OK..."

Friday, March 25, 2011

Heh, cuak juga nak tulis entry macam ini tapi bila fikir akan kemaslahatan ummah ku postkan juga ku gagahkan juga. Ini sebenarnya pengakuan daripada status kawan FB yang aku sendiri tak kenal. sebenarnya kengkawan kat FB ni just suka2 add je. so leh dapat kawan ramai tak gitu?!


so hari ini kawan FB (kawan ker?!) aku ni keluarkan kenyataan daring giler dengan mengaku dier BI so senang cerita berdasarkan pengalaman aku, dier ni ngan laki pon dier ON ngan perempuan pon dier ON. Yang tak tahan sekali tu dier tak kesah apa orang nak cakap janji dia tak hipokrit. menurut hemah dan budi bicara saya, ini bukan permasalahan HIPOKRIT atau tidak tapi isu penghayatan agama dan akhlak. Bila seorang sahabat dier komen yang dier jugak BI tapi tak berani nak update status macam dier sebab ade ramai kaum keluarga di FB nya, dengan selamba dier cakap "tak kisahlah, tutup telinga je...". haish...


bukan ke agama dah melarang hubungan ini, dan sudah terang lagi bersuluh dilaknat ALLAH. sendiri fikir lah sebab melalui asas agama yang cukup, kita dah boleh bezakan mana yang halal dan haram di sisi Islam. Isu tak mahu dengar teguran orang itu hal korang (golongan cenggini). apa nak jadi dengan hamba2 ALLAH masa kini. Dengan isu gempa bumi di sana di sini, mungkin masih belum cukup untuk membuat mereka2 bertaubat. Jangan katakan pengajaran didepan mata, pedoman golongan Nabi Luth terdahulu langsung tidak dijadikan sempadan. semoga ALLAH melindungi hamba-Nya yang taat kepada-Nya! Amin...

P/s : bile tengok status dier, bukan ramai nak tegur bahkan ade lagi yang mengaku, rosak2x!

MAAF, LAMA TAK MENULIS...

Salam 1Malaysia kengkawan yang sudi melawat and membaca blog saya ini.
Tidaklah sesedap mana gteww tapi oklah setakat nak membuang masa korang. lama sungguh tak update BLOG ni ha. asyik dok menghadap si FB and twitter je hahahah.


Rindu sebenarnya nak menulis kembali entry2 yang berbentuk nasihat tapi itulah masalahnya sekarang, terlampau sibuk. Assignment korang jangan cerita tak menang tangan nak jawab. Rasenyer boleh siap kalo buat ikut waktu yang ditetapkan tapi itulah resam pelajar last minutes baru nak siapkan lepas tu hasilnya yang hado sahajalah...

So, buat masa sekarang susah lah senang cerita nak tulis entry2 yang berilmiah cenggitu (bajet professor nak bagi advice haha). oklah pastikan melihat entry seterusnya terbaik dari ladang fresh taw!!! tunggu :D

A GREAT START!

Monday, January 31, 2011


Assalamualaikum semua dan salam 1malaysia. Sudah selamat pon 2011 menjengah kita pada awal januari yang lepas. Biasalah pada permulaan tahun sesi persekolahan dan aku sendiri kat UTM ni pun dah mulakan sesi pengajian yang baru. Kali ni dah sem 4, Tahun 2 sem 2. Hye, memanglah tersangat busy tahun ni dengan pembelajaran baru. Agenda menjadi hos undangan rakan-rakan di program fakulti dan kolej, tak kurang juga tuntutan sebagai DJ Radio Internet Kampus UTM iaitu GBFM. Sesape yang nak dengar leh tune in kan telinga korang ke www.gbfm.my. Not officially lauch yet but if korang akan mendengar nanti, ianya hanyalah sekadar lagu yang telah diletakkan dalam server kami.

Untuk pemberitahuan tarikh sebenar operasi kami silalah update status FB saya yer. So kita tinggalkan dahulu cerita saya sebagai DJ tu ha, kita bercerita pula teantang subjek yang saya ambil pada semester kali ini. Kali ni boleh dikatan 6 subjek saya dikategorikan kepada dua bahagian iaitu subjek wajib and subjek elektif. Subjek wajib saya adalah Modern Algebra, Partial Differential Equation dan real Analysis. Subjek elektif saya kali ni pulak Advanced English, Pemikiran Kritis & Kreatif dan Research Methodology. Apa yang boleh saya rangkumkan kat sini semua pensyarah kali ni best2 and sporting. Senang kata sem ni kalau tak dapat A susah nak salahkan lecturer seperti sudah-sudah. Hahahha


Ada beberapa persamaan bagi subjek elektif ni ha, kebanyakkannya merequest kami untuk membuat penyelidikan aduhai mentang-mentanglah kami pada sem berikutnya akan membuat Pojek Sarjana Muda (PSM) pastuh semua nak research agak matilah ek hahahah. Pensyarah English kami En. Affendi agak best. Sebab apa best? Sebab dia gunakan pengalaman dier kat luar tu tatkala mengajar kami. Mungkin agak harsh his method of teaching but I kinda like it very much. Korang leh lawati laman web www.afendihashim.blogspot.com untuk tengok cetusan hati lecturer ku yang seorang datuk ni. Korang nak tahu proposal kami dalam kelas beliau telah di reject sebanyak 3 kali adoi memang putus asa gak tapi kadang2 bila dipikir balik setiap kritikan dia memang ada asasnya and please wish our group good luck bcuz our group are about to present it in front of him this Tuesday, 8th February. Huish, susah pon susahlah kalau nak senang je student yang dilahirkan tak berkualiti and berdaya saing! Heh, tetibe bersemangat plak. Memang a great start this year.

Apa2pun I mintak korang doakan yang terbak sepanjang sem 4 ni berlangsung. Semoga korang terus bersemangat melalui hari2 yang akan mendatang. Huh, current issue sekarang Krisis yang berlaku kat Mesir tu hah. Untuk tidak memburukkan keadaan harap korang2 semua tak payahlah nak forwardkan segala maklumat yang korang tak pasti kesahihannya sebab sian mak ayah dorang kat Malaysia ni mengenang nasib keadaan anak dorang di sini. Kita kat sini doakan yang terbaik jer kepada kawan2 dan rakyat Malaysia di sana. Amin… sehingga bertemu lagi pada keluaran yang akan datang, da n selamat tinggal

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...